Λάμπες θυέλλης στα μουσεία
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Αντώνη Σαμαρά έχει δοθεί προφορική εντολή στους πάντες να μην ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ, «μέχρι νεωτέρας». Ούτε για λάμπες, που επιμένουν, οι άτιμες, να καίγονται. Ο νέος υπουργός σκοπεύει να μειώσει τα 6 εκατ. ευρώ γαι την τελετή εγκαινίων του Μουσείου Ακρόπολης για να εξοικονομήσει τα 3 εκατ. που χρωστά στις Εφορείες
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μειώσει στο μισό το κόστος προβολής των εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακρόπολης (6 εκατ. ευρώ). Τον ευνοεί το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανακηρυχθεί η νικήτρια εταιρεία από τις τρεις συνυποψήφιες στον διαγωνισμό
Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν «παγώσει» οι δράσεις 50 Εφορειών Αρχαίων, Βυζαντινών και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το ΥΠΠΟ τούς χρωστάει ήδη περί τα 3 εκατ. ευρώ για δράσεις του 2008 και σε πολλές περιπτώσεις και του 2007.
Κάθε χρόνο τέτοιον καιρό είθισται να εγκρίνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το νέο Πρόγραμμα Δράσης των Εφορειών ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων. Η διαδικασία για την υποβολή προτάσεων από την πλευρά των Εφορειών ξεκινάει τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Ακολουθεί συζήτηση με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες, που γνωρίζουν τις οικονομικές δυνατότητες του υπουργείου, προκειμένου να καταλήξουν στον περιορισμό των δαπανών.
Αντί του διαλόγου αυτού τον περασμένο Δεκέμβριο οι προϊστάμενοι των Εφορειών έλαβαν επιστολή από τον γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλα, που τους συνιστούσε να προβούν σε δραστικές περικοπές των δράσεων και των συνακόλουθων εξόδων τους. Οι έφοροι και διευθυντές των κρατικών μουσείων, όμως, ο ένας μετά τον άλλο αρνούνταν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις με το αιτιολογικό πως έχουν προγραμματίσει μόνο τα άκρως απαραίτητα.
Ετσι, ήρθε η νέα χρονιά και δεν διαμορφώθηκε ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα δράσης για το 2009 προκειμένου να προωθηθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ. Ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να ξοδέψει κανείς ούτε ένα ευρώ.
Από την έρευνα που κάναμε, το ΥΠΠΟ χρωστάει στα μεγάλα μουσεία -κι αυτά με τη σειρά τους σε ιδιώτες- κατά μέσον όρο 150.000-250.000 ευρώ. Κι αυτά μόνον από έργα των δύο τελευταίων χρόνων. Γιατί το Μουσείο, για παράδειγμα, του Κεραμεικού χρωστάει από το 2004 την αρχιτεκτονική μελέτη της επανέκθεσής του. Το χρέος σε μικρότερα μουσεία κυμαίνεται από 30.000 ώς 50.000 ευρώ και σε Εφορείες από 10.000 ώς 30.000 ευρώ. Ολα μαζί υπολογίζονται στα 3 εκατ. ευρώ.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ σκοπεύει να τα βρει μειώνοντας στο μισό το κόστος προβολής των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης (6 εκατ. ευρώ). Τη βοηθάει το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανακηρυχθεί νικήτρια εταιρεία από τις τρεις συνυποψήφιες του σχετικού διαγωνισμού. (Δεν έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές τους, ενώ έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι, δηλαδή το άνοιγμα των φακέλων με τις προτάσεις για την προβολή της τελετής των εγκαινίων.).
Και να 'ταν μόνον αυτά που οφείλει το ΥΠΠΟ, καλά θα ήταν. Εδώ και δύο χρόνια πληρώνουν από την τσέπη τους οι υπάλληλοι τα οδοιπορικά για αυτοψίες ανά την επικράτεια. Μόνο σε αρχαιολόγους οφείλονται 1.200.000 ευρώ. Ανάλογα ποσά περιμένουν να πάρουν μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες.
Τις τελευταίες μέρες, και συγκεκριμένα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αντώνη Σαμαρά, έχει δοθεί προφορική εντολή στους πάντες να μην ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ «μέχρι νεωτέρας». «Ναι, αλλά στο δικό μας μουσείο καίγονται 50 λάμπες την εβδομάδα. Αν δεν τις αντικαταστήσουμε, θα πρέπει να κλείσουμε. Δεν μπορεί να δει κανείς τίποτα», έλεγε προϊστάμενος μεγάλου μουσείου, εκφράζοντας την εύλογη απορία του γι' αυτή την εντολή.*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/01/2009
επισκεπτες:
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου